Preskocit navigáciu

Stretnutie bývalých príslušníkov 11. mechanizovaného práporu v Martine: Kamaráti na celý život


Stretnutie bývalých príslušníkov 11. mechanizovaného práporu v Martine: Kamaráti na celý život

V sobotu, 15. júna 2024 sa na strelnici OBJ23 opäť stretli bývalí príslušníci 11. mechanizovaného práporu  Martin. Tieto stretnutia sa konajú pravidelne a sú dôkazom pevného kamarátstva, ktoré medzi nimi vzniklo počas rokov služby.

História 11. mechanizovaného práporu sa začala písať v roku 1995, keď sa formoval prvý plne profesionálny vojenský útvar v Martine ešte pod názvom prápor Rýchleho Nasadenia (prRN), neskôr bol premenovaný na prápor Okamžitej Reakcie (prOR) až nakoniec dostal názov 11. mechanizovaný prápor - prápor Okamžitej reakcie kpt. Jána Francisciho.

Príslušníci tohto práporu sa stretávali na chodbách štábu či rôt, na „buzeráku“ a počas výcviku. Mnohí z nich venovali tejto službe celý svoj život, pričom niektorí dosiahli významné kariérne úspechy, iní zažili osobné tragédie a stratili blízkych. Navzájom si suplovali rodinu a našli si aj celoživotných kamarátov.

Myšlienku organizovať neformálne stretnutia bývalých príslušníkov útvaru iniciovali pred piatimi rokmi jedni z prvých veliteľov – pán pplk. v.v. Ing. Jozef Galík a plk. v.v. Ing. Štefan Faix. Organizáciu stretnutí si zobrala za svoje šbnrtm. v.v. Ľubica Vojtová, bývala veliaca poddôstojníčka práporu. Prvé stretnutie sa uskutočnilo 17.5.2019 na súkromnej strelnici OBJ23 „u Vejnara“. Nasledovalo malé stretnutie 24.9.2020 na záhrade pplk. v.v. Jozefa Galíka, ďalšie stretnutie 16.7.2022 opäť na strelnici OBJ23 a stretnutie 17.11.2023 v reštaurácii Pasáž v Martine. Posledné stretnutie plné spomienok, konané 15. júna 2024 opäť na strelnici OBJ23, prinieslo mnoho emócií a spomienok. Priestor bol nabitý energiou, ktorú nezažili už mnoho rokov. Príslušníci si vymieňali slovné prešmyčky, ktorým rozumeli iba oni a oslovovali sa starými prezývkami a „volacími znakmi – Buldog a Kondor.“ Nevypovedaných spomienok ostalo ešte veľa, takže sa už teraz tešia na ďalšie stretnutie ktoré sa pravdepodobne uskutoční o rok, pri príležitosti 30. výročia vzniku prvého plne profesionálneho útvaru prRN v Martine. Toto výročie bude významnou udalosťou, ktorá opäť spojí starých priateľov a kolegov.

Stretnutia bývalých príslušníkov 11. mechanizovaného práporu sú viac než len spomienkami na minulosť. Sú oslavou priateľstva, súdržnosti a hodnôt, ktoré ich spojili počas služby a pokračujú v ich životoch aj dnes. Tieto stretnutia sú dôkazom, že skutočné kamarátstvo pretrváva aj po rokoch, a to nielen medzi vojakmi, ale aj medzi ľuďmi, ktorí spoločne prekonali mnohé výzvy a radosti života.

 


Stretnutie bývalých príslušníkov 11. mechanizovaného práporu v Martine: Kamaráti na celý životStretnutie bývalých príslušníkov 11. mechanizovaného práporu v Martine: Kamaráti na celý život

Autor: 11.mpr , Foto: 11.mpr - Dátum: 20.06.2024
Čítanosť: 13
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share