Preskocit navigáciu

Generál Daniel Zmeko na výjazdovom rokovaní v Maďarsku


Generál Daniel Zmeko na výjazdovom rokovaní v Maďarsku

Náčelníci obrany 27 členských štátov EÚ a krajín západného Balkánu sa v dňoch 14. - 16. októbra zišli v Budapešti v Maďarsku, aby diskutovali o aktuálnej bezpečnostnej situácii, budúcnosti Európy v záležitostiach obrany a posilnenia mieru, bezpečnosti a prosperity pre svojich občanov, ale aj o operáciách krízového manažmentu.
Summit náčelníkov obrany (CHOD) Vojenského výboru EÚ (EUMC), ktorého cieľom je prispieť k rozvoju vojenských spôsobilostí a posilniť európsku bezpečnostnú spoluprácu, má o to zásadnejší význam, že doba, v ktorej žijeme, je charakterizovaná čoraz väčšími bezpečnostnými výzvami. Preto má posilňovanie odolnosti a operačných schopností EÚ zásadný význam. Prítomní ďalej diskutovali o niekoľkých témach strategického významu, ako je vedenie námorných operácií EÚ na severozápade Indického oceánu, napĺňanie vojenských ambícií EÚ prostredníctvom zmierňovania nedostatkov v spôsobilostiach, dosiahnutie plnej operačnej spôsobilosti (FOC) Európskej únie o kapacite rýchleho nasadenia (EU RDC), podpora Ukrajiny v rusko-ukrajinskej vojne a meniacej sa bezpečnostnej situácii na západnom Balkáne. Posilnenie spolupráce a koordinácie akcií v námorných operáciách, ako aj počas asistenčných a výcvikových misií vedených Európskou úniou boli niektoré z tém stretnutia, ktorým sa predstavitelia venovali. Náčelníci ozbrojených síl diskutovali aj o operačnom pokroku v oblasti kapacity rýchleho nasadenia Európskej únie (EU RDC).
Vojenský výbor Európskej únie (EUMC), fórum pôsobiace v oblasti spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky, tvoria náčelníci obrany členských štátov, ktorí po zosúladení svojich národných pozícií navrhujú postupy pre európsku bezpečnosť. Vojenský výbor Európskej únie riadi všetky vojenské aktivity EÚ, najmä plánovanie a vykonávanie vojenských úloh a operácií v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP), ako aj rozvoj vojenských spôsobilostí. EUMC poskytuje svoje najlepšie a včasné vojenské poradenstvo a smerovanie, aby sa EÚ stala silnejším a schopnejším poskytovateľom bezpečnosti pre svoje členské štáty. Predsedom EUMC je generál Robert Brieger (Rakúsko), ktorého mandát sa skončí na konci prvého štvrťroka 2025 a prevezme ho generálporučík Seán Clancy (Írsko).
Vzhľadom na svoju geografickú polohu hrá Maďarsko významnú úlohu pri posilňovaní a presunoch vojsk zo západného a južného smeru a podporuje iniciatívy NATO aj EÚ v záujme zabezpečenia rýchleho pohybu síl.


Generál Daniel Zmeko na výjazdovom rokovaní v MaďarskuGenerál Daniel Zmeko na výjazdovom rokovaní v Maďarsku

Autor: OS SR , Foto: HUN - Dátum: 18.10.2024
Čítanosť: 132
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share